Το μοντέλο RGB με βασικά χρώματα τα κόκκινο (Red), πράσινο (Green) και μπλε (Blue) είναι ένα προσθετικό μοντέλο, δηλαδή αναφέρεται σε ανάμειξη φωτός. Η επιλογή των τριών αυτών χρωμάτων ως βασικά προέρχεται από τη φυσιολογία του ματιού που έχει αισθητήρες (κωνία) για τα συγκεκριμένα αυτά χρώματα.

Η πρώτη εφαρμογή του μοντέλου RGB έγινε στην έγχρωμη τηλεόραση. Η έγχρωμη τηλεόραση καθοδικού σωλήνα αποτελείται από πολλές μικρές κουκκίδες (εικονοστοιχεία) που διεγείρονταν από 3 ξεχωριστές δέσμες, μία κάθε βασικό χρώμα (κόκκινο, πράσινο, μπλε). Όλα τα δυνατά χρώματα παράγονται από διαφορετικούς συνδυασμούς εντάσεων της κάθε δέσμης. Έτσι για παράδειγμα, το καθαρό κόκκινο παράγεται όταν η κόκκινη δέσμη εκπέμπεται στο φουλ (στο 100% της έντασής της) και οι άλλες 2 δέσμες δεν εκπέμπουν καθόλου (0%). Το λευκό παράγεται με τις 3 δέσμες στο φουλ. Το μαύρο παράγεται όταν και οι 3 δέσμες είναι στο 0.

Με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας το μοντέλο RGB κωδικοποιήθηκε πολύ καλύτερα. Πειραματικά βρέθηκε ότι το μάτι μπορεί να ξεχωρίσει περί τις 200 διαβαθμίσεις φωτεινότητας σε κάθε βασικό χρώμα. Έτσι αντιστοίχησαν την κλίμακα από το 0 ως το φουλ (100%) με 256 βήματα δηλαδή από 0 μέχρι 255. Ο αριθμός 256 δεν είναι καθόλου τυχαίος. Είναι το 28 (το 2 στην 8η δύναμη) δηλαδή ο δυαδικός αριθμός 11111111 (8 άσσοι). Είναι ο αριθμός που χρειάζεται ακριβώς 1 byte (δηλαδή 8 bits = 8 δυαδικά ψηφία) για να αποθηκευτεί! Έτσι για να εκφράσουμε οποιοδήποτε χρώμα χρειαζόμαστε 3 αριθμούς από το 0 ως το 255. Άρα χρειαζόμαστε 3 bytes (ή 3 x 8= 24 bits) για να τους αποθηκεύσουμε. Αυτό το μέγεθος λέγεται βάθος χρώματος (color depth) και χαρακτηρίζει το μέγεθος του χρωματικού χώρου. Οι πιθανοί συνδυασμοί που μπορούμε να πάρουμε είναι 256 x 256 x 256 = 16.777.216 χρώματα. Υπολογίζεται ότι το μάτι μπορεί να ξεχωρίσει περίπου 10 εκατομμύρια χρώματα. Γι' αυτό και το βάθος χρώματος 24 bit είναι πιο γνωστό ως true color (πραγματικό χρώμα)

Πηγή: thegreatgreekwhatever.gr

Για κάποιες λειτουργίες του ιστοτόπου χρησιμοποιούνται cookies. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας εδώ, αποδέχεστε τη χρήση τους.

Περισσότερες πληροφορίες Εντάξει