Το χρώμα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στην οπτική επικοινωνία. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας τόσο η κατανόηση των παραμέτρων που επηρεάζουν την αντίληψη των χρωμάτων όσο και οι τρόποι που έχουν εφευρεθεί για την αναπαραγωγή τους.

Η αντίληψη του χρώματος περιλαμβάνει κάποια χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, αντιλαμβανόμαστε 3 χαρακτηριστικά του χρώματος τα οποία τα λέμε ιδιότητες:

  • την Απόχρωση (Hue), που ουσιαστικά δίνει το όνομα στο χρώμα. Η απόχρωση είναι το πρώτο ερέθισμα από ένα χρωματικό μήνυμα
  • τον Κορεσμό (Saturation) που δηλώνει την ένταση του χρώματος. Τα τελείως κορεσμένα χρώματα (100%) είναι τα καθαρά και έντονα χρώματα ενώ τα καθόλου κορεσμένα χρώματα (0%) είναι το άσπρο, το μαύρο και όλα τα γκρι
  • την Φωτεινότητα (Brighteness) που δηλώνει πόσο φωτεινό ή σκοτεινό είναι ένα χρώμα ανεξάρτητα από την απόχρωση και τον κορεσμό του

Όσο αφορά στην πηγή, το φως που βλέπουμε μπορεί να προέρχεται:

  1. από απευθείας εκπομπή (π.χ. οθόνη) κατά την οποία έχουμε χρώματα με προσθετική μείξη, ή
  2. από ανάκλαση (στην επιφάνεια οποιουδήποτε υλικού) ή απορρόφηση (μέσα από ημιδιαφανή χρωματιστά υλικά) μέσω των οποίων έχουμε χρώματα από αφαιρετική μείξη.

προσθετική μείξη χρωμάτων

αφαιρετική μίξη χρωμάτων

Η προσθετική μείξη αναφέρεται σε παραγωγή χρωμάτων με ανάμειξη φωτός. Όσο περισσότερα χρώματα τόσο πιο φωτεινό αποτέλεσμα (γιατί αυξάνεται το φως). Προσθέτοντας όλα τα χρώματα (συχνότητες φωτός) παίρνουμε λευκό φως. (σχ. 1)

Η αφαιρετική μείξη αναφέρεται σε ανάμειξη χρωμάτων μπογιάς ή γενικότερα ύλης (πχ. χρωματιστό γυαλί). Η ανάμειξη όλων των χρωστικών υλών (δηλαδή η αφαίρεση/απορρόφηση όλων των συχνοτήτων φωτός) μας δίνει μαύρη μπογιά ενώ αντίστοιχα ο συνδυασμός όλων των φίλτρων κόβει όλες τις συχνότητες φωτός και το φίλτρο φαίνεται μαύρο. (σχ. 2)

Για την αναπαραγωγή των χρωμάτων δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα χρωματικά μοντέλα που βασίστηκαν στις παραπάνω ιδιότητες του χρώματος και τους τρόπους μετάδοσης του φωτός.
Για την απόδοση χρωμάτων στις πάσης φύσης οθόνες χρησιμοποιούνται το RGB και το HSB (ή HSV), ενώ αντίστοιχα για τις εκτυπώσεις το CMYK (τετραχρωμία) και τα χρώματα καταλόγου (color matching).

Πηγή: thegreatgreekwhatever.gr

Για κάποιες λειτουργίες του ιστοτόπου χρησιμοποιούνται cookies. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας εδώ, αποδέχεστε τη χρήση τους.

Περισσότερες πληροφορίες Εντάξει