Το γνωστότερο σύστημα από Τα χρώματα καταλόγου ή συστήματα ταιριάσματος χρωμάτων (color matching system) είναι το σύστημα Pantone (Pantone Matching System). Χάρις σε αυτήν την τυποποίηση, δύο διαφορετικοί τυπογράφοι για παράδειγμα, ακόμα και σε διαφορετικές χώρες, που χρησιμοποιούν μελάνια διαφορετικών κατασκευαστών, έχοντας στα χέρια τους ο καθένας ένα χρωματολόγιο Pantone μπορούν να εξασφαλίσουν ότι αναφέρονται στο ίδιο ακριβώς χρώμα χωρίς να βλέπει ο ένας το χρώμα του άλλου.

Η βασικότερη λειτουργία του Pantone είναι η τυποποίηση μια μεγάλης γκάμας των χρωμάτων CMYK. Ένα χρωματολόγιο Pantone περιέχει περίπου 1.000 χρώματα και υπάρχουν διαφορετικά χρωματολόγια για διάφορους τύπους χρωμάτων (γυαλιστερά, ματ, φωσφοριζέ κλπ). Από το 2001 η Pantone άρχισε να βγάζει χρωματολόγια και για το μοντέλο RGB που προορίζονται για ταίριασμα με την οθόνη.

Η διαδικασία είναι απλή. Αν κάποιος έχει δημιουργήσει ένα χρώμα (στην οθόνη, σε εκτύπωση, με ανακάτεμα μπογιάς κλπ.) και θέλει να το αναπαράγει πχ. τυπογραφικά, βγάζει το χρωματολόγιο Pantone και ψάχνει να βρει εκεί μέσα το ίδιο χρώμα. Όταν το βρει το βάζει δίπλα δίπλα στο πρωτότυπο για να σιγουρευτεί ότι είναι αυτό. Μόλις καταλήξει πιο ακριβώς είναι κοιτάει την κωδική ονομασία του.

Τα χρώματα Pantone χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα στο branding (σήματα και λογότυπα εταιριών)

Πηγή: thegreatgreekwhatever.gr

Για κάποιες λειτουργίες του ιστοτόπου χρησιμοποιούνται cookies. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας εδώ, αποδέχεστε τη χρήση τους.

Περισσότερες πληροφορίες Εντάξει